Zin om er even tussenuit te gaan? Kom, dan neem ik u mee naar een stukje ‘waterlandschap’. Ik heb het voor u vastgelegd in mijn porseleinen object Waterspiegeling.
Bent u ook zo graag aan, op en/of in het water? Mij vindt u in elk geval vaak aan de waterkant. Of het nu een gezellig kabbelend beekje, een prachtig meer of de zee is, water trekt me als een magneet naar zich toe. Jaren geleden zat ik op een mooie, zonnige zomerdag aan een rustig meertje. Het water was zo helder dat ik de bodem kon zien. Fascinerend vond ik het!
Van waterwereld tot Kunstwerk

Mijn porseleinen object Waterspiegeling oogt misschien fragiel op zijn dunne pootjes, maar het staat heel stevig. Het meet 25 x 19 x 9 cm (lxbxh).
Ik zag vissen en wuivende waterplantjes en nog veel meer. Ik ben een hele tijd blijven kijken hoe het zonlicht met die onderwaterwereld speelde. Dat beeld is in mijn hoofd blijven hangen. Langzaam is het gerijpt tot een ontwerp voor een abstract, porseleinen object. Dat werd Waterspiegeling.
Kijk goed! Ziet u ze bewegen?
Wat u ziet als u naar dit porseleinen object kijkt? U kijkt van boven in het glasheldere water van dat meertje. Daarin ziet u vissen, een slakje, waterplantjes en de weerspiegeling van het wateroppervlak op de zanderige bodem. De grote vorm aan de linkerkant en de vorm in het midden stellen de vissen voor, die deels over elkaar heen zwemmen. De gele en roze tinten verbeelden de schittering van het zonlicht op hun schubbige huid. Als je er lang naar kijkt, dan zie je ze bijna bewegen. Althans, dat zeggen bezoekers van mijn galerie 😉
Enge, glibberige beesten? Welnee!

Het ’tafelblad’ van mijn porseleinen object Waterspiegeling. Duidelijk is te zien dat de diverse figuurtjes zijn uitgesneden.
De gele vorm links op de voorgrond is een slakje. Veel mensen vinden slakken maar enge, glibberige beesten. Maar het zijn juist mooie, nuttige en bijzondere dieren. Daarom heb ik hem lichtgeel gemaakt, waarmee ik hem letterlijk en figuurlijk in het zonnetje wilde zetten.
Porseleinen object met kenmerkende blauwtinten
De vormen aan de rechterkant van dit porseleinen object zijn waterplanten. In deze vormen domineren de blauwtinten die zo kenmerkend zijn voor mijn oeuvre. De bruinige vlekjes op het witte porselein verbeelden de reflectie van het wateroppervlak op de zanderige bodem.
Bijzonder moment verdient voetstuk
Bezoekers van mijn galerie vragen wel eens waarom ik dergelijke kunstwerken vaak op pootjes zet. Dat doe ik omdat ze tere, vluchtige momenten verbeelden. Net als dit porseleinen object, waarin ik als het ware één enkel moment uit het water heb geschept en heb vastgelegd in porselein. En bijzondere momenten moet je op een voetstuk zetten, vind ik.
Pootjes beetje scheef? Moet ook!

Een paar details van mijn porseleinen object Waterspiegeling. De grote vormen zijn de vissen. De kleine, gele vorm is het slakje. Het glazuur heb ik zelf ontwikkeld.
Die pootjes van zo’n porseleinen object mogen van mij dan ook best een beetje scheef staan. Hoe schever ze staan, hoe fragieler het moment is dat ik in het werkstuk heb vastgelegd. Immers, bijzondere momenten kunnen zomaar ineens voorbij zijn. Zo’n ‘tafeltje’ met scheve pootjes herinnert je aan dat feit. Het ziet er uit alsof het zomaar kan omvallen. Maar in de praktijk is dat natuurlijk niet zo; mijn tafeltjes staan harstikke stevig.
Waterspiegeling: synthese van porseleinsoorten
Waterspiegeling is gemaakt van drie soorten porselein:
- De bovenste laag is van porseleinfolie, een dun materiaal waarin ik de diverse figuurtjes heb uitgesneden. Porseleinfolie is nog niet zo lang op de markt en ik vind het heel leuk om ermee te experimenteren. Je kunt er allerlei dingen mee doen die je met andere soorten porselein niet kunt. Het verbreedt mijn creatieve palet.
- Die porseleinfolie rust op een bedje van paperporselein, dat de waterspiegel symboliseert.
- De pootjes zijn van mingporselein. Ze ogen wel rank, maar ze zijn verrassend stevig.
Zo heb ik Waterspiegeling gemaakt
Na het uitsnijden van de figuurtjes in de folielaag heb ik die laag eerst laten drogen in een malletje gevuld met zand. Ook de paperfolie is apart gedroogd. Na het boetseren van de pootjes heb ik alle onderdelen van dit porseleinen object los gebakken, de zogenoemde biscuitbak. Vervolgens heb ik de porseleinfolie ingekleurd en op het paperporselein gelegd. (Lees meer over mijn werkwijzen en technieken!)
Zelf ontwikkeld glazuur

De waterplanten van mijn porseleinen object Waterspiegeling heb ik weergegeven met mijn karakteristieke blauwtinten.
Na het glazuren van het werkstuk met mijn zelf ontwikkelde glazuur heb ik de bruine reflectievlekjes op de ‘waterbodem’ aangebracht. Daarna was het tijd om folie en paperporselein aan elkaar te bakken. De volgende stap was het aanbrengen van accenten met behulp van goudluster. Toen het kunstwerk helemaal naar mijn zin was, heb ik het op een lagere temperatuur afgebakken. Tot slot heb ik de pootjes gemonteerd. Het was een heel karwei: al met al ben ik er een paar maanden mee bezig geweest.